De oude kerk in Grootebroek

Al ruim anderhalf jaar mogen wij elke dag genieten van het uitzicht in onze tuin. En zo lang als wij hier wonen hoop ik al een keer onze tuin en huis vanuit de kerktoren te mogen zien.
Zondag 9 september was het eindelijk zover tijdens de open Monumentendag. De Oude kerk en de toren waren te bezichtigen.

Er was veel animo voor het beklimmen van de toren, maar wij hadden geluk. Wij mochten samen met nog 11 anderen mee naar boven (per keer mochten er maar 12 mensen mee).
Via een trap en een ladder kwamen we op het gedeelte waar het uurwerk staat.

Het contractgewicht van de klok is inmiddels vervangen door een elektromotor, waardoor de klok niet meer handmatig hoeft te worden opgewonden.

Wikipedia: De toren, die is versierd met spitsboognissen, onderging in 1884 een restauratie. De preekstoel, doopboog, doophek en het klankbord in de kerk stammen uit de 17e eeuw. Het mechanisch torenuurwerk komt uit 1898 en is van Van Bergen.

Monumentenzorg geeft aan dat de toren na een blikseminslag in 1884 sterk vernieuwd en gepleisterd is, maar in de kern betreft het waarschijnlijk een 15e-eeuwse toren, versierd met spitsboognissen. In de toren zit een mechanisch uurwerk van Van Bergen, 1898.
In 1992 werd de toren gerestaureerd. De toren en het kerkgebouw zijn toen van nieuwe funderingen voorzien om te voorkomen dat deze nog verder zouden verzakken. De toren stond inmiddels 2,5 m uit het lood. Bij de restauratie van 2000-2002 is de toren inwendig gerestaureerd en toen de gevangenisruimte kwijtgeraakt.

Op de volgende verdieping hangt de klok. Dit is in de toren, achter de raambogen, het open stuk met de groene panelen.

Stom dat ik niet onthouden heb wat er over de klok verteld werd. Maar deze klok is er volgens mij in de 40e jaren van de vorige eeuw gekomen. Ik zal nog proberen om deze informatie te achterhalen. Wat ik wel onthouden heb is, dat deze kerk nu gebruikt wordt als Protestantse kerk. Nu kan ik dat eindelijk wel vertellen als iemand ernaar vraagt 🙂

Als laatste waren we onderaan de spits van de toren. Mooi om te zien hoe deze volledig van hout gemaakt is. Nu had ik al eens gehoord dat als je aan de bouw of verbouw van een kerk meegewerkt hebt, dat je dan je naam ergens in of op mag zetten. Leuk om dat hier terug te zien.
Maar of ook alles echt is, daar hadden wij onze twijfels over. Sommige namen waren iets te modern geschreven 🙂

Vanuit hier konden we naar buiten. Helaas was de muur wel erg hoog en moest ik op mijn tenen staan met m’n voeten in de openingen om nog foto’s te kunnen maken. Niet echt de ideale positie. Maar wat was het gaaf om zo over ons mooie dorp te kunnen kijken en te zien hoe groen onze gemeente eigenlijk is.

En natuurlijk een foto van ons buurtje en onze tuin!!

Nu ben ik alleen vergeten in de kerkzaal ook wat foto’s te maken. Volgend jaar dan maar, àls de kerk weer open gaat voor publiek.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 


Een reactie op “De oude kerk in Grootebroek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s