Hengelo

Mijn eerste kinderjaren heb ik in Hengelo (O) gewoond. Ik was een paar weken of maanden oud dat wij vanuit Den Helder voor vijf jaar naar Hengelo verhuisde vanwege het werk van mijn vader. Vlak voor mijn zesde verjaardag zijn wij weer terug naar Den Helder gegaan. Wij zijn daarna volgens mij niet veel meer in Hengelo geweest en zelf ben ik eigenlijk ook nooit die kant op gegaan.
Tot een paar weken terug! Manlief was voor drie weken aan het werk in Hengelo en vond het wel gezellig als ik een dagje die kant op kwam. Dat was een goed idee 🙂

Veel weet ik uiteraard niet meer van die tijd, maar ik heb nog wel wat herinneringen. Na bijna 40 jaar ben ik naar ons oude buurtje gegaan om te kijken of het huis er nog stond, mijn schooltje er nog was en of de Kasbah  nog bestond. Ook was ik heel benieuwd of het er echt zo uitzag zoals ik me herinner.

Ik had mijn auto voor het huis geparkeerd waar vroeger vrienden van mijn ouders woonden en waar ik regelmatig op mijn fietsje even op visite ging (dat vertellen de verhalen). Het huis herkende ik niet meer, maar wel de weg ernaartoe 🙂

Herman Gorterstraat. Rechts voor de garages is de Ballamystraat

Links tussen de huizenblokken door was de weg naar mijn oude kleuterschool. Groot was de verassing dat daar twee scholen staan, in mijn beleving was daar maar een school, die aan de linker kant. De voorbijganger waaraan ik vroeg of hij wist hoe de situatie 40 jaar geleden was, vertelde dat er altijd twee scholen gestaan hebben.

In mijn tijd was er voor de school een “indianendorp” van houten wigwams waar we konden spelen. Daaromheen rode bosjes, waar je je heel goed achter kon verstoppen. Zo wist ik tijdens het buiten spelen een keer te ontsnappen om naar huis te gaan. Oma was namelijk op visite 🙂
Het indianendorp was er niet meer. Tussen de heuveltjes is de Elsbeek weer aangelegd.

Naast de school, degene waarvan ik niet wist dat die er was :-), is de Kasbah. In mijn herinnering was de Kasbah wel dicht bij huis, maar dat het pal naast de school lag kon ik mijn niet herinneren. Het complex zag er wel precies zo uit als ik in gedachten had. Alleen de konijnen en de geitjes zijn verdwenen. Waar nu het bankje en de rode prullenbak staan, was volgens mij een klein kinderboerderijtje waar we vaak gingen spelen. Volgens de mevrouw waar ik dit aan vroeg, zijn er alleen altijd kippen geweest. Die zijn er nog, maar op de foto niet te zien. Ik kan me ook niet voorstellen dat wij zo dicht bij het water mochten spelen??

Wat mij ook erg verbaasde is hoe mooi wij eigenlijk woonde. Vanuit de Kasbah loop je zo de landerijen op. En dit was maar twee of drie straten van huis.

Terug weer langs de school gelopen richting de Swafertvijver. Ik dacht dat daarachter het winkelcentrum lag, maar dat blijkt een stuk meer naar links te liggen.

En tenslotte naar de Bellamystraat. De straat waar wij 5 jaar gewoond hebben op nummer 5.

Het was leuk om zo even terug te gaan naar mijn kinderjaren. Grappig dat er toch nog wel het een en ander klopte van wat ik mij herinnerde.
Ik ga toch eens op internet opzoek naar oude foto’s van Hengelo en dan van de wijk Groot Driene. Volgens mij is er niet zo heel veel veranderd, maar ben wel benieuwd of er foto’s zijn van mijn indianendorp.

Groot Driene
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s